Uzay Teknolojileri Evreni, Yatırımlar ve Gelecek Beklentileri

Boğaziçi Ventures
5 min read3 days ago

Uzay teknolojileri, uzayın keşfi, incelenmesi ve kalkınma odaklı kullanılması amacıyla geliştirilen araçlar, sistemler ve teknolojilerin bir bütünüdür. Bu kapsamda uydu sistemleri, roket ve fırlatma sistemleri, uzay madenciliği, uzayda nesnelerin interneti (IoT), savunma ve güvenlik sistemleri, uzay verileri ve analitik çözümleri ile uzayda çok çeşitli üretim teknolojileri yer almaktadır. Uzay teknolojileri bilimsel araştırmaların yanı sıra iletişim, navigasyon, tarım, çevre izleme ve askeri uygulamalarda geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Uzay teknolojileri hem büyük şirketlerin hem de girişimlerin yoğun ilgi gösterdiği dinamik bir pazardır. 2023 yılında küresel uzay teknolojileri pazarı 443 milyar USD değerindeyken, 2033 yılına kadar 916 milyar USD’ye ulaşması beklenmektedir. Bu pazar, 2024–2033 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) olarak %7.54 oranında büyüme gösterecektir .

Uzay Teknolojilerinin Alt Kategorilerinden Örnekler;

1. Düşük Yörünge Uyduları (LEO), dünya yüzeyinin 2000 kilometre altındaki yörüngelerde konumlanmış uydulardır. Bu uydular, yüksek çözünürlüklü görüntüleme, hızlı veri iletimi ve düşük gecikme süresi gibi avantajlar sunar. Örneğin, SpaceX’in Starlink projesi, dünya genelinde geniş bant internet hizmeti sunmak için binlerce LEO uydusunu kullanmaktadır.

2. Uydularla Konuşan AI Tabanlı IoT Cihazları, uydu bağlantıları aracılığıyla dünya çapında veri toplama ve iletişim sağlama yeteneğine sahiptir. Bu cihazlar, tarım, lojistik, çevre izleme ve varlık takibi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Ultra küçük uydular kullanarak IoT cihazları için küresel düşük maliyetli bir bağlantı ağı oluşturan Swarm Technologies bu alandaki örnek girişimlerden.

3. Uydu Sistemleri, iletişim, dünya gözlemi, navigasyon ve bilimsel araştırmalar gibi çeşitli uygulamalar için geliştirilmiştir. Önde gelen girişimler arasında güneş yelkeni teknolojisi ile derin uzay keşfini mümkün kılan Gama, serbest uzay optikleri teknolojisini kullanan Archangel Lightworks ve uydu hizmetlerinde sürdürülebilirliği hedefleyen Infinite Orbits gibi şirketleri görüyoruz.

4. Roket ve Fırlatma Sistemleri, uzaya yük taşıma, uydu yerleştirme ve insanlı uzay uçuşları gibi faaliyetlerde kritik öneme sahiptir. Singapur merkezli Equatorial Space, küçük yüklerin Karman hattının ötesine taşınmasını sağlayan ticari bir roket geliştirmiştir.

5. Uzay Madenciliği, ay ve asteroidlerden değerli minerallerin çıkarılmasını hedefler. HEO Robotics, uydu tabanlı görüntüleme sistemleri ile uzay madenciliği için kaynakların belirlenmesi ve kazaların öngörülmesi konusunda çözümler sunmaktadır. Moon Express, düşük maliyetli robotik uzay aracı geliştirmekte ve bu araçlarla Ay, asteroidler ve Mars’a seferler düzenlemektedir.

6. Uzayda IoT, uydu teknolojisi kullanarak dünya çapında IoT cihazları için bağlantı sağlamayı amaçlar. OQ Technology, makineden makineye IoT bağlantıları sunarak bu alanda öncü bir teknoloji geliştirmiştir. Bu teknoloji, özellikle petrol ve gaz, denizcilik, endüstri 4.0 ve varlık takibi gibi sektörlerde kullanılmaktadır.

7. Savunma ve Güvenlik, uydu tabanlı keşif, iletişim, füze savunma sistemleri, uzay durumsal farkındalığı ve elektronik harp uygulamalarını içerir. Bu teknolojiler, ulusal güvenlik ve askeri operasyonlar için kritik öneme sahiptir.

8. Uzay Verileri ve Analitik, coğrafi analiz, uzay hava durumu takibi ve dünya gözlemi gibi verilerin toplanması, analizi ve iletimi sistemlerini kapsar. Descartes Labs, jeo-uzamsal verilerin ölçeklenebilir analizi ile fiziksel dünyayı daha iyi anlamayı sağlamaktadır. TileBox ise uzay verilerinin yönetimi için bulut platformları geliştiren bir girişim örneği olarak karşımıza çıkmakta.

9. Uzayda Üretim, hammaddeleri veya geri dönüştürülmüş parçaları kullanarak faydalı ürünler, bileşenler veya yapılar üretmeyi içerir. Bitkilerin gücünü ortaya çıkarmak için bio-tarım platformları tasarlayıp, üreten ve işleyen bir girişim olarak Interstellar Lab’I söyleyebiliriz.

Halka Açık Uzay Teknolojileri Şirketlerinden Örnekler

Uzay teknolojileri sektöründe Lockheed Martin Corp, Boeing Company, Airbus SE, Honeywell International Inc gibi dev halka açık birçok büyük şirket bulunmaktadır.

Bazı şirketlerin piyasa değerleri;

  • Lockheed Martin Corp: 111 milyar USD | Amerika merkezli havacılık, savunma, güvenlik ve ileri teknolojiler şirketidir. Dünyanın en büyük savunma sanayii firmalarından biri olup, uydu, uzay sondası ve ileri uzay sistemleri geliştirme gibi uzay teknolojisi alanlarında önemli operasyonlara sahiptir.
  • Boeing Company: 112 milyar USD | Uçak, roket, uydu ve füze tasarlayıp üreten çok uluslu Amerikan havacılık şirketidir. Dünya çapında en büyük havacılık üreticilerinden biri ve büyük bir savunma sanayii şirketidir.
  • Airbus SE: 136 milyar EUR | Ticari ve askeri havacılık ürünleri tasarlayıp üreten bir Avrupa çok uluslu şirketidir. A320 ailesi ve A380 gibi uçakların yanı sıra, uzay ve savunma alanlarında da önemli operasyonlara sahiptir. Dünyanın en büyük uçak üreticisi olarak bilinmektedir.
  • Honeywell International Inc: 134 milyar USD | Havacılık, mühendislik hizmetleri, performans malzemeleri ve güvenlik çözümleri alanlarında faaliyet gösteren, müşteri kitlesi çok geniş, çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Honeywell Aerospace, ticari ve savunma amaçlı sektörler için motorlar ve havacılık ürünleri üretmektedir.
  • Northrop Grumman Corporation: 70 milyar USD | Amerikan bir havacılık ve savunma teknolojileri şirketidir. Otonom sistemler, siber, uzay ve savunma alanlarında yenilikçi sistemler sunarak ABD ulusal güvenliğine önemli katkılar sağlar. Dünyanın en büyük askeri teknoloji sağlayıcılarından biri olarak bilinir.

Aktif Yatırımcılar

Uzay teknolojileri alanında aktif yatırımcılar arasında hem büyük yatırım firmaları hem de girişim sermayesi yatırım şirketleri yer almaktadır. 2023 yılında global uzay ekonomisine yapılan toplam yatırım 17.9 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Bu, sektörün hala büyük ilgi gördüğünü ve önemli miktarda fon çekmeye devam ettiğini göstermektedir. 2021 yılı ise 47 milyar USD yatırım ile zirve yılı olmuştur.

Pazar Büyüklüğü ve Gelecek Beklentileri

Uzay teknolojileri pazarı, 2023 yılında 443 milyar USD değerindeyken, 2033 yılına kadar 916 milyar USD’ye ulaşması beklenmektedir. Uzmanlar, uzay endüstrisindeki teknolojik gelişmeler ve devlet teşvikleri sayesinde uzun vadede bu alana yapılacak yatırımların artacağı görüşündedir. 2024 yılında ise 2023’e göre bir artış beklenmektedir . Morgan Stanley’nin 2020 raporuna göre, 2040 yılına kadar küresel uzay endüstrisinin 1 trilyon USD’den fazla gelir elde etmesi beklenmektedir .

Uzay teknolojileri özetle;

hızlı büyüyen ve geniş fırsatlar sunan bir sektördür. Hem büyük şirketler hem de yenilikçi girişimler son yıllarda bu alanda önemli ilerlemeler kaydetmektedir. Pazarın büyüklüğü ve gelecekteki yatırım beklentilerine akıldığında uzay teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağı beklenmektedir. Yatırımcıların ve devletlerin bu alana olan ilgisi, uzay teknolojilerinin gelecekteki büyümesinin itici güçlerinden biri olacaktır.

2023 yılında 443 milyar USD büyüklüğe ulaşan uzay teknolojileri pazarının önümüzdeki 10 yıl içinde 2 katına çıkması beklenmektedir. Morgan Stanley’nin de 2020 yılında yayınladığı rapor uzay teknolojisi pazarının 2024 itibariyle 1 trilyon Amerikan Doları seviyesini geçeceğini öngörmektedir.

Boğaziçi Ventures olarak, özellikle yapay zeka teknolojisindeki gelişmelere de paralel pazarın öngörüldüğü gibi büyüyeceğini düşünerek Robotik ve Uzay teknolojilerini yatırım stratejimiz içerisine dahil ettik. Bu anlamda tamamen Robotik ve Uzay teknolojilerinde faaliyet gösteren global halka açık hisselere yatırım yapan BV Portföy Robotik ve Uzay Teknolojileri Değişken Fonumuzu (RUT) çok yakında yatırımcılarımız ile buluşturuyoruz. Fonumuza, RUT kodu ile TEFAS’a üye tüm aracı kurum ve bankaların internet sitelerinden ve mobil uygulamalarından hemen yatırım yapılabileceği gibi direkt BV Portföy’de hesap açarak da yatırım yapabilirsiniz.

https://www.bvportfoy.com/tr/fon/RUT-bv-portfoy-robotik-ve-uzay-teknolojileri-degisken-fon

BV Growth fonlarımız, erken aşamada tamamen yapay zeka kullanarak farklı sektörleri yeniden şekillendirmeye (Disruption) odaklanan yenilikçi girişimlere yatırım yapmaktadır.

https://www.bvportfoy.com/tr/fon/BVG-bv-portfoy-bogazici-ventures-girisim-sermayesi-yatirim-fonu

--

--

Boğaziçi Ventures

Boğaziçi Ventures is a venture capital fund established to provide support to tech-startups which aim to enter into the global market.