Web3’ün Potansiyel Devleri: Oyun Sektörünün Önlenemeyen Yükselişi ve Türkiye

Boğaziçi Ventures
4 min readOct 13, 2022

Nedenlerden önce sonucu söylemek adına, oyun sektörünün yıllık %15 üstü ortalama büyüme ile 2025 yılında 350 milyar doları geçeceğini öngördüğümüzü paylaşmalıyım..

Küresel sinema ve müzik endüstrisinin toplamından daha büyük olan bir sektör için oldukça güçlü bir büyüme oranı bu. Ve geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda da oyun sektörünün benzer tempo ile büyüdüğünü görmüştük.

Oyun, hem eğlence sektöründen sürekli pay alarak büyüyor, hem de toplam eğlence sektörünü büyütüyor. Bunun başlıca sebebi de çok daha inovatif ve interaktif iş modelleri ile çok daha büyük bir harcama derinliğine sahip olması.

Dev oyuncuların olduğu sektör aynı zamanda küçük girişimlerin girebilmesine de olanak sağlıyor vegüçlü rakipler ne küçük oyuncuları ne de yeni girişimcileri öldüremiyor. Bu sayede dünyanın en yetenekli ve yaratıcı bireyleri yıllardır bu sektöre akın ediyorlar. İlginç birkaç gerçek örnek paylaşmam gerekirse; 100 milyon kişi tarafından indirilen bir mobil oyun sadece 15 kişilik bir stüdyo ile geliştirilmiş olabilir. Ya da 50 kişilik bir oyun şirketi milyar dolar yıllık gelir kaydedebilir.

Sektörde olan major değişim dalgaları da hem yeni fırsatlar hem de yeni büyüme alanları ortaya çıkartıyor.

Son 25 yıllık dönemin resmini çekersek;

  • Oyunlar ilk dönemde “pay to play” dediğimiz, oyuncuların içeriği satın alıp oynadığı bir iş modeli ile satılıyordu.
  • 2000 yılında Netmarble’ın ilk “Free to Play” iş modeli ile yayınladığı oyun devrim niteliğinde oldu. Oyunun tüm içeriği oyunculara bedava olarak sunulurken oyun içi satın alma modeli ile oyuncular isterlerse sanal ekipman alımı gerçekleştirmeye başladılar. Sanal ekipman dediğimizde bunu oyunda kullanılan bir kılıç, kalkan ya da oyun karekterinin giydiği pembe bir bluz gibi düşünebilirsiniz. İlk başta sektörün tepkisini çeken, “büyük çaba ve para harcayarak geliştirdiğimiz içerikleri nasıl bedava veririz” diyen sektör yeni döneminde hızla “Free to Play” iş modeline dönmüştü ve bu geçiş sektörü büyüten bir inovasyon olarak tarihe geçti.
  • Sektör konsol, PC ve web oyunları ile büyürken 2012 sonrasında hızla artan akıllı telefon penetrasyon oranları yepyeni bir pencere açtı. Akıllı telefonların yüksek teknik özellikleri PC ya da konsol platformlarındaki deneyimleri mobile taşırken, mekan ve zaman bağımsız kaliteli oyun deneyimi sektörü yine büyütenyeni major bir dönüşüm dalgası başlattı. Mobile zamanında giren dev oyun firmaları dışında yeni mobil oyun firmaları da sıfırdan kurulup kısa sürede milyar dolar değerlemelere ulaştılar.
  • 2020 ile birlikte de blockchain / NFT oyunlarının ve bunlarla paralel gelen “Play to Earn” iş modelinin yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Yine bir değişim dönemi yaşanırken yeni bir akım olarak oynayarak para kazanmak fikri gündeme geliyor. Oyun ekonomisi tasarımları değişiyor, yeni girişimlere fırsatlar ortaya çıkıyor. Bu yenidönemde de sektörde geçmişte gördüklerimize benzer değişimlerin büyüme yaratacağı şüphesiz.
  • Hızlı büyüyen ve para kazanan bu sektör doğal olarak yetenekli insanları ve yatırımcıları çekmeye devam ediyor. Bunun da doğal bir sonucu olarak diğer sektörlerin rekabet edemediği ölçüde yaratıcı ve inovatif çok sayıda içerik eğlence sektöründeki yerini alıyor.

Türkiye, 2012 sonrasın mobile dönüşüm dalgasını erken ve doğru zamanda yakaladı. 2022 itibariyle mobil oyun geliştirme yetkinliği ve başarılı şirketler anlamında Türkiye dünyanın en önemli ekosistemlerinden biri haline geldi.

Boğaziçi Ventures olarak, sektörün bu yükselişinin devam edeceğini görüyoruz. Türkiye’de doğru girişimlere hem finansal yatırım yaparak, hem de know-how desteği vererek, gelecek 5 yılın süper başarılı şirketlerini ortakları olarak inşa etmeyi amaçlıyoruz. Diğer taraftan dünya oyun sektörü de çok çeşitli fırsatlar barındırıyor. Dolayısıyla, halka açık oyun şirketlerine yatırım yapan yeni fonumuz ile de yatırımcıların dünya oyun sektöründeki fırsatlara kolayca erişmesine aracılık yapmayı hedefliyoruz. Oyun sektörü yatırımları sadece finansallarına bakılarak değil, oyunlarının performansı, lisansladıkları IP’ler, oyunlara gelecek yeni içerikler ve yeni çıkacak oyunlarla ilgili beklentiler gibi çok farklı metriklere bağlı oluyor. Bu sene 100milyon dolar ciro yapan bir şirketin gelecek sene milyar dolar yapacağını öngörmek ancak bu sektörü yakından takip edebiliyorsanız mümkün. Amerika’dan Asya’ya hakim olduğumuz ve yakından takip ettiğimiz bu pazarda halka açık şirketlere de yatırım yaparken fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

Hepimiz Web 3.0 konuşuyorken unutmamamız gereken en önemli konu, Web 3.0 için gerekli olan bir çok teknolojinin oyun şirketlerinde hali hazırda olduğu. Oyun şirketleri aynı anda onbinlerce oyuncuyu tek ortamda oynatabilme, pürüzsüz kullanıcı deneyimi sunma, yüksek grafik kalitesini optimum kaynakla çözme gibi bir çok problemi çözmüş durumda. Dolayısıyla oyun şirketlerine yatırım aslında geleceğin Web 3.0 devlerine yatırım anlamına da geliyor…

Boğaziçi Ventures hakkında

Boğaziçi Ventures, farklı dikey ve coğrafyalarda teknoloji şirketlerine yatırım yapan fonların kurulması, yönetilmesi ve yatırım yapılan portföy şirketlerine üst düzeyde katma değer yaratılmasına odaklanmaktadır. 100’ün üzerinde teknoloji şirketine yatırım kararı almış Boğaziçi Ventures ortakları, teknoloji girişimlerinde aktif rol almakta, girişimcilerin uluslararası başarılara giden yolda kendilerine eşlik etmektedir.

Boğaziçi Ventures, yatırımcıların ihtiyaçlarına göre özel fonlar da kurup yönetmekte ve dijital paralar için saklama hizmetleri sağlamaktadır.

Aktif yatırımlarına devam eden teknoloji yatırım fonu “BV Growth” ise, Türkiye’de yerleşik olup uluslararası piyasalara hızla açılabilecek oyun, finans teknolojileri, dijital sağlık ve perakende teknolojileri alanlarında büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapmaktadır.

www.bogaziciventures.com

Bilgi için: info@bogaziciventures.com

--

--

Boğaziçi Ventures

Boğaziçi Ventures is a venture capital fund established to provide support to tech-startups which aim to enter into the global market.