Yapay Zeka (AI) ile Yeniden Şekillenen Oyun Sektörü

Boğaziçi Ventures
5 min readMay 21, 2024

Başarılı oyunlar, 2 ve 3 boyutlu sanatsal tasarımlar, ses, hikaye, diyaloglar, eğlenceli mekanik ve ekonomi tasarımı, dünyanın farklı noktalarda çok sayıda kişinin aynı anda gecikme olmadan oynayabileceği şekilde tasarımları kodlamak, yazılımları farklı telefon ve bilgisayarlarda çalışacak şekilde optimize etmek gibi bir çok engelin aşılması ile ortaya çıkmaktadır. Yani eğlence dünyasının geliştirmesi en karmaşık alanı olan oyunların, yapay zeka dönüşümünden çok fazla etkileneceklerini söylemek abartılı olmayacaktır.

Farklı coğrafya, dil ve kültürlerden bir araya gelen milyonlarca oyuncunun en önemli beklentisi iletişim kurmak, birlikte hareket ve rekabet etmek. Bu beklentileri karşılamaya çalışırken diğer taraftan çok güçlü artan trend ise kullanıcıların geliştirdiği içerikler (UGC) ile oyunların şekillenmesi, bir oyunun içinde birden fazla oyun, içerik, etkileşime geçilecek alanlardan oluşuyor olması vb. dinamikleri eş zamanlı yönetme zorunluluğu. Bütün bunları gerçekleştiren oyun sektörü doğal olarak multidisipliner bir alan. Başarılı bir oyun için farklı teknolojiler ve yetkinliklerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bunun doğal sonucu da yapay zekanın her alana farklı etki etmesi ve sektörde yıkıcı farklar yaratması olacak. Bazı alanlarda oyun stüdyoları yapay zekayı üst düzeyde kullanmaya başladılar fakat yapay zeka bu hızla gelişmeye ve ürünler içine entegre olmaya devam ederse önümüzdeki 2 yıl içinde yapay zeka ile geliştirilen oyunlar ve buna liderlik eden oyun şirketleri ile muazzam bir dönüşüm görmemiz kaçınılmaz.

Unity, Unreal, Roblox ve Godot gibi yaygın kullanılan 3D oyun motorları 15 yıldan daha yaşlı teknolojiler. Yapay zeka (AI), bulut teknolojileri ve yeni mekansal platformlar üç boyutlu tasarımı baştan sona değiştirme potansiyeline sahip. Özellikle Unity’nin fiyatlandırma politikasında yapmaya çalıştığı değişiklik oyun geliştiricileri yeni arayışlara itti. Aslında bunlara artık oyun motoru demek yerine 3D Yaratım Motoru demek de daha doğru çünkü sadece oyun sektöründe değil, film endüstrisinden animasyona 3D içerik yaratımı için her alanda kullanılıyorlar.

3D deneyimlerin sanat, ses, animasyon, kod, fizik ve daha fazlasının bir karışımı olduğu göz önüne alındığında, tamamen yapay zekaya özgü bir motor, temeldeki üretken modelleri tek başına çağırmayacak, modeller anlamsal sahne veya dünya anlayışını girdi olarak kullanacak. Yani eski oyun motorları hızla AI eklentileri çıkarsalar da tamamen yeni AI kreatif yaratım motorlarının fark yaratacağını söyleyebiliriz.

Yapay zekanın yardımıyla, yaratım deneyimi otomatik pilota doğru ilerliyor ancak yaratıcının her zaman müdahale edebilmesi ve herhangi bir karar üzerinde yönetmenlik kontrolünü ifade etmesi gerekiyor. Artık stüdyolar için içerik oluşturmak bir darboğaz değil, yetkin bir kreatif tasarımcı ve yönetmen ile sınırsız içerik üretmek mümkün olacak.

Profesyonel yazılımcıların değil, yaratıcıların no-code AI motorları ile geliştirdiği, hazır görsel, 3D tasarım objeleri ya da UI kullanılmadan ne ihtiyaç varsa AI tarafından anında geliştirilen, çok komplike olan kullanıcı deneyim tasarımının AI ile her ürüne özel optimize edildiği bir oyun motoru da bence çok uzakta değil.

Midjourney, Stable Diffusion (Stability.ai) ve Dall-e generative AI ile iki boyutlu tasarım diyince ilk akla gelen markalar oldu. Tüm toplumu etkileyen görsellerin hızla üretilmesi ve sosyal medyada yayılması bunu altındaki temel neden ama geldiğimiz noktada farklı dikeylerde çok fazla çözüm oyun şirketlerinin kullanımına girmiş durumda.

Hyper Realistic image designed by Joygame AI team using AI for an Action RPG game

2D tasarım

Midjourney, Stable Diffusion, Leonardo, Dall-e gibi araçlar ile yazıdan görsel tasarım elde etmek oldukça pratik hale geldi. Tasarımların tutarlılığı, aynı stile sahip olması ise halen tam olarak çözülmüş bir problem değil. Layer.ai ve Runwayml ise oyun sektörüne özel çözümler geliştirmeye devam eden başlıca şirketlerden.

3D tasarım

Modern oyunların temel yapı taşları 3D tasarımlardan oluşuyor ve bu ihtiyacı henüz tam olarak çözen bir AI şirketi olmadı. Nvidia — Get3d, Autodesk — ClipForge, Kaedim ve Hypothetic gibi girişimler bu alanda odaklanmış durumdalar. Bazıları yazıdan 3D üretmeye çalışırken, bazıları da görselden 3D üretimini AI ile yapmaya odaklandılar.

Yapay Zeka ile yaratıcılığı gösteren, Joygame’in Action RPG oyununa ait bir görsel
Yapay Zeka ile yaratıcılığı gösteren, Joygame’in Action RPG oyununa ait bir görsel

Animasyon ve Video

Yine büyük bir maliyet kalemi olan animasyon ve video ihtiyaçlarını AI ile mükemmel çözen girişim, bir sonraki Unicorn olabilir. Deepmotion, Move.ai, Plask, Runway, Leonardo, Synthesia bu alana odaklanmış girişimlere iyi örnekler.

Müzik, Ses Efektleri, Konuşma ve Diyalog

Bir oyunu indirip ilk defa girdiğimizde duyularımız ilk olarak sesi duyar. Oyun müziği tahmin ettiğimizin de ötesinde önemlidir. FPS gibi oyunlarda oyuncular ses efektlerini dinleyerek oynarlar. Görsel ve animasyonları ses efekti olmadan hissedemezsiniz.

Diyaloglarda ise oyunun tür ve ortamına göre ihtiyaç duyulan hissiyatı vermek üst düzey ses sanatçılarına ve stüdyo çekimlerine ihtiyaç duyar.

AI ile bu alanlarda çözümler hızla gelişiyor ve maliyetler düşüyor. Oyunların çoklu dil desteği olduğunu da düşünürsek AI’ın maliyetleri düşürmeye yönelik katkısı çok büyük.

Sonantic, Resemble.ai, Aiva, Musico, deepdub gibi şirketler bu alandaki sadece bazı örnekler.

Kodlama için AI Asistanları

AI kodlamayı yapsın noktasından henüz uzağız. Çalışan örnekler mini denemeler şeklinde fakat AI asistanları kodlama kalitesini ve hızını gün geçtikçe arttırıyor. GitHub Copilot, Divi AI, Tabnine gibi çözümler oldukça yaygın.

Gelecek Öngörülerimiz;

  • AI araçlarını kullanmak önemli bir yetenek haline gelecek. Kendini bu alanda geliştirip, işin ustası olanlar çok değerli olacak.
  • Mikro oyun stüdyolarını çok daha fazla göreceğiz. Mobil ve PC platformlarına gelen küçük bütçeli fakat yüksek kaliteli oyun sayısı artacak. Bu da rekabetin daha da artacağı anlamına geliyor.
  • Büyük oyun stüdyoları daha yaratıcı ve inovatif olmak zorunda kalacaklar. Yeni oyun mekanikleri, interaktif oyunlar, hiç bitmeyen oyunlar, iletişimi başka bir boyuta taşıyıp toplulukları bağlayan oyunlar ancak karlı ve sürdürülebilir metriklere ulaşacak.
  • Daha önce üretim maliyetleri nedeniyle yapılamayan, fikir tartışmalarına bile giremeyen tür ve yaratıcı içerikler AI sayesinde hayat bulabilirler.
  • Tüm oyun ve eğlence sektörünü destekleyen AI araçları artmaya ve gelişmeye devam edecek.
  • Yapay zeka ekipleri kuran, bu alana yatırım yapan ve AI dönüşümünü yakalayan büyük oyun şirketlerinin gücüne güç katacağını, diğer taraftan girişimler için de büyük fırsatlar olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Boğaziçi Ventures olarak özellikle merkezine yapay zekayı koymuş erken ve ileri aşama oyun şirketlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yapay zeka dönüşümünü yakalamak üzere ekiplerini kurmuş, takip ve motive eden, yenilikleri takip edip uygulamaya çalışan yaratıcı ve inovatif tüm girişimlerin başvurularını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu alanda oldukça aktif yatırım yapan BV Growth fonumuzun ikincisi 2024 sonunda hayata geçecek ve tamamen AI ile başta oyun olmak üzere farklı sektörleri yıkmaya ve değiştirmeye çalışan girişimlere yatırım yapmaya devam edecek.

Yatırım odağımızda sadece oyunlar değil, oyun ve eğlence sektörüne çözümler sunan teknoloji girişimleri de bulunuyor.

Stratejik yaklaşımlarımız, sektördeki lider konumumuzu pekiştirirken, aynı zamanda Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin uluslararası arenada rekabet edebilirliğini artırmaya yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Boğaziçi Ventures olarak sene boyunca başta oyun sektörüne yapmış olduğumuz yatırımlar ile 2023'te Türkiye’nin oyun sektöründeki en aktif yatırımcısı olarak adımızı yazdırdık. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca oyun sektörüne odaklanan BV Portföy Joygame Pre-IPO GSYF, son 2 yılda 18 kat büyüyen Türkiye’nin ilk oyun şirketlerinden Joygame’e yatırım imkanı sunuyor. PC ve mobil platformlarda 100 milyon üzerinde kayıtlı kullanıcısı olan Joygame, 19 stüdyo ile farklı türlerde oyun geliştirmekte ve global olarak yayınlamaktadır.

Bir diğer taraftan da halka açık oyun şirketlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Hızla büyüyen ve dönüşen global oyun sektöründeki fırsatları kaçırmak istemeyen yatırımcılar kolaylıkla BV Portföy Oyun ve Teknoloji Değişken Fonu’nu (BTE) alarak geleceğe yatırım yapabilirler.

--

--

Boğaziçi Ventures

Boğaziçi Ventures is a venture capital fund established to provide support to tech-startups which aim to enter into the global market.